måndag 28 september 2015

JOBBA ÄMNESÖVERGRIPANDE MED SALLY JONES

 Läs "Legenden om Sally Jones" av Jakob Wegelius med/för dina elever!

"Detta är en historia om olösta brott i fjärran, dimhöljda städer. Det är en historia om slug ondska i feberheta djungler och om trofast vänskap på stormande oceaner. Det är en historia om längtan, hopp och grymma svek. Detta är legenden om Sally Jones."



Den här boken innehåller 108 underbara och rikt illustrerade sidor som kan ge dig och eleverna inspiration till att jobba ämnesövergripande. Hur ser elevernas bild till texten på sidan 60 ut? Vilka olika aparter finns det? Vad är en monsun och en tyfon och vad gör en professor i zoologi? Var i hela världen finns den afrikanska regnskogen, Istanbul, Bortre Indien och Brooklyn? Vem ritar en världskarta och vem märker ut var Sally Jones rör sig? Vilka hav färdas man på om man åker sjövägen från Leopoldville via Istanbul och Port Said till Borneo, och hur många sjömil färdas man då? Går det att bygga minimodeller föreställande någon av båtarna i boken? Hur många substantiv finns det på sidan 96? Vad kännetecknar trofast vänskap och hur uttrycker vi detta i dikt eller berättelseform?


1 kommentar:

  1. Instämmer - en helt fantastik bok, med ett äventyr som passar alla åldrar. Läs den!
    Kontrollerade nyss att boken ännu finns att köpas. Vi ska genast beställa flera exemplar hit till biblioteken i Nykarleby.

    SvaraRadera