torsdag 15 januari 2015

Boktoppen!

Vi på biblioteket tycker mycket om att tipsa om våra läsvärda böcker. I Boktoppen får eleverna i årskurs 5-6 ge böckerna poäng enligt bokpärmarna. Eleverna får på förhand 10 bokpärmar där all text har tagits bort. Eleverna ger 10 poäng åt den bästa/mest tilltalande pärmen, 5 poäng åt den nästbästa och 1 poäng åt den tredje bästa. Läraren noterar poängställningen och meddelar resultatet till biblioteket. Läraren berättar inte poängställningen åt eleverna. Personalen börjar bokprata om den bok som fått minst poäng och de tre böckerna med högst poäng får i slutet ta plats på Boktoppens prispall.

Boktoppen är en modifierad version av Pärmtoppen, vars ursprungsidé kommer från personalen vid stadsbiblioteket i Jakobstad.

Fredagen den 9 januari var det 18 elever i Normen 6B som snällt traskade ner i bibliotekets källare för att få lyssna på hur deras omröstning hade gått.

Här följer boktipsen för de tre pärmar som fått flest poäng:



Flygt, Nora & Flygt, Torbjörn: Spår i sanden 81 poäng

Det är sommar och Sanna 13 år och lillebror Kim 7 år flyttar ut till familjens sommarhus i Falsterbo. Där får Sanna träffa kompisarna Nelly och Kristian igen efter en lång vinter. I Falsterbo finns en jättefin badstrand och tonåringarna badar, solar och köper glass av den häftiga piratbåten som besöker badstranden en gång per dag. Intill badstranden finns en nerlagd militäranläggning, som är omringad av ett rostigt järnstängsel. En dag hittar Kim ett konstigt mynt i närheten av stängslet och samtidigt upptäcker han ett hål, så stort att en människa kan krypa igenom där...
Sommardagarna är ganska likadana, ingenting ovanligt händer och tonåringarna vill ha ett litet äventyr. De bestämmer sig att ta en simtur mitt i natten... men varför dyker piratbåten upp just då? Inte är det väl någon som ska köpa glass...

Boken är jättespännande, man får riktigt hjärtklappning när man läser om mystiska ljud, vandrande skuggor och svaga viskningar från det förbjudna området!   


Langa, Annika: Månsbergets hemlighet 64 poäng

Abborrträsk är en liten ort i Västerbotten, norra Sverige. I byn finns en liten byskola med sammansatta klasser, ett café och några andra små affärer . Napoleon, som kallas Nappe, inser att han aldrig skulle ha blivit kompis med Anders och Khaya om de gått i en större skola. De är så otroligt olika. Nappe samlar material till ett eget arkiv, Anders är en levande uppslagsbok och vet fakta om det mesta och Khaya är mycket bra på idrott.

Den charmige entreprenören Stein Syder anländer till Abborrträsk där han planerar att bygga ett exklusivt villaområde med golfbana. Byn ska återupplivas och han påstår att de lokala företagarna kommer att göra stora pengar på projektet. Nappe, Anders och Khaya är väldigt skeptiska till alla planerna. Har månne herr Syder riktigt rent mjöl i påsen?
Khayas mormor, som är gammal och bor på ålderdomshemmet i Abborträsk, berättar många osammanhängande historier om sin uppväxt och hon ger en mystisk låda med ett hemligt lönnfack åt Khaya.

Vaga löften, mystiska gåtor, overkliga sammanträffanden, tama älgar, en exotisk lindanserska, norrsken och kompisar som ställer upp för varandra – allt det här och mycket mera finns i boken!

Boken ingår i serien Abborrträsk. Läs också del 1: Napoleon & T-Kex


Melin, Mårten: Förvandlad 46 poäng

Måns vaknar en morgon med jordiga fötter och små hårstrån i munnen. Hans mamma och pappa säger att han har gått i sömnen. Mamma berättar också vagt om att det vilar en förbannelse över familjen. En förbannelse som drabbar var fjärde generation. I samma andetag förklarar hans mamma att han ska få byta skola till Skogsbingelskolan. De gör resan till skolan samma dag men hans mamma kör vilse. De träffar en man på vägen och när de frågar om vägen till skolan så frågar mannen: Ska ni till Monsterskolan? Måns får snart reda på varför skolan kallas så och varför just Måns passar in där.

Läs även de fristående böckerna om Skogsbingelskolan: Jag är Love och Pixis bok


Efter bokpratet diskuterade vi varför vissa böcker får mera poäng än andra. Skolan på pärmen till Melins bok är överraskande lik Normens skola här i Nykarleby.

1 kommentar:

  1. Bokpratet kring bokpärmarna intresserade och inspirerade eleverna i 6b. När böckerna är lästa och recenserade kommer vi att lägga upp några av elevernas tankar kring böckerna. Tusen tack till ER på Biblioteket!




    SvaraRadera